Over mij

Groeide op in Meise en woonde later aan de rand van een sprookjesbos in Nederland. Trok daarna richting Brussel om er te studeren aan de VUB. Behaalde daar een master in de communicatiewetenschappen, de politieke wetenschappen en de filosofie. Ging op erasmus-uitwisseling in Berlijn en vertoefde een jaar lang in Shanghai.

***

Aan de VUB discussieerden we tijdens de lessen vaak over democratie en burgerschap en de invulling daarvan in de hedendaagse samenleving. We kwamen er tot de vaststelling dat de democratie zoals we die vandaag kennen eigenlijk een nieuwe uitvinding is – een onaf project dat nog in de kinderschoenen staat.

Pas in 1948 kregen vrouwen algemeen stemrecht in ons land. Dat vrouwen niet hoorden te stemmen, werd dus lange tijd normaal gevonden door heel veel mensen. Dat klinkt vandaag totaal absurd en toont in feite aan dat iedere generatie opnieuw moet nadenken over de eigen blinde vlekken en de manier waarop democratie en burgerschap ingevuld worden. Want beide concepten hebben dus geen vastliggende betekenis. De inhoud ervan kan (of moet) aangepast worden aan de nieuwe inzichten en de mogelijkheden van de tijd.

Ik vond dat allemaal bijzonder interessant en begreep niet waarom het zo lang geduurd had voor ik er via het onderwijs mee in aanraking kwam.

Na mijn studies stapte ik zelf in het onderwijs om met de voeten in de klei te onderzoeken wat ik met die thema’s kon aanvangen in een klaslokaal. Ik gaf les in het Atheneum van Schaarbeek en later in de Kunsthumaniora Antwerpen.

Ondertussen schreef ik artikels over burgerschap op school en werd ik uitgenodigd voor lezingen en debatten. In 2016 werd ik lid van het Kenniscentrum voor Wereldburgerschapseducatie (een initiatief van Kleur Bekennen) waar ik het Innovatielab Praktijk mee opstartte. Via dat innovatielab experimenteerde ik tijdens het schooljaar 2016-2017 met actief burgerschap in het Jan-van-Ruusbroeckollege te Laken.

In oktober 2017 lanceerde ik de website burgerschap.be, waar het verslag van dat project te vinden is (en veel meer).

***

Werkte ook als eindredacteur opinie bij De Standaard, schreef in De Morgen een opiniestuk over burgerschapseducatie, publiceerde een reportage over Mexico op de website van MO* , schreef artikels voor De Vijfhoek en postte stukjes op het platform voor burgerjournalistiek DeWereldMorgen.

Onderwees Engels en filosofie in Senegal, woonde anderhalf jaar in het Brusselse Gemeenschapscentrum De Markten, verzorgde daar een tijdje de communicatie (bv. rond sociaal-artistiek theatergezelschap Forsiti’A) en trainde een seizoen Les Barons de Bruxelles, een voetbalteam van dak- en thuislozen dat aantreedt in de Belgian Homeless Cup.

Pendelt momenteel tussen Brussel en Montréal.

***

Hier alvast een greep uit de artikels die ik schreef: