Over mij

DSC_5037v

Groeide op in Meise en woonde later aan de rand van een sprookjesbos in Nederland. Trok daarna richting Brussel om er te studeren aan de VUB. Behaalde daar een master in de communicatiewetenschappen, de politieke wetenschappen en de filosofie. Ging op erasmus-uitwisseling in Berlijn en vertoefde een jaar lang in Shanghai.

***

Aan de VUB discussieerden we tijdens de lessen vaak over ideologie, democratie en burgerschap en over de invulling daarvan in de hedendaagse samenleving. We leerden er dat de democratie zoals we die vandaag kennen eigenlijk een nieuwe uitvinding is – een onaf project dat nog in de kinderschoenen staat.

Pas zeventig jaar geleden, bijvoorbeeld, kregen vrouwen algemeen stemrecht in ons land. Tot dan mochten zij simpelweg niet stemmen voor de parlementsverkiezingen, tenzij hun echtgenoot gesneuveld was in de Eerste Wereldoorlog.

Zo’n absurd voorbeeld toont aan dat iedere generatie opnieuw moet nadenken over de manier waarop democratie en burgerschap ingevuld worden. Want beide concepten hebben dus geen vastliggende betekenis. De inhoud ervan kan (of moet) aangepast worden aan de mogelijkheden van de tijd.

Ik vond die inzichten bijzonder interessant en begreep niet dat het zo lang geduurd had – tot op de universiteit – voor ik er via het onderwijs mee in aanraking werd gebracht.

Wat dan met de enorme groep jongeren die niet naar de universiteit gaan, vroeg ik me af. Of met de mensen die wel aan een hogeschool of universiteit studeren, maar er geen specifiek vak over politieke filosofie in de 21ste eeuw volgen. Krijgen die ook de kans om in te zien dat democratie en burgerschap unieke tools zijn die een veel groter potentieel in zich dragen dan een bolletje kleuren om de vier jaar?

Geboeid door dit soort vragen stapte ik na mijn studies in het onderwijs om met de voeten in de klei te onderzoeken wat ik met die thema’s kon aanvangen in een klaslokaal. Ik gaf eerst les in een paar lagere scholen in en rond Brussel en verhuisde later naar het Atheneum van Schaarbeek en naar de Kunsthumaniora in Antwerpen.

Ondertussen schreef ik een paar artikels over burgerschap op school en werd ik uitgenodigd voor lezingen en debatten. In 2016 werd ik lid van het Kenniscentrum voor Wereldburgerschapseducatie (een initiatief van Kleur Bekennen) waar ik het Innovatielab Praktijk mee opstartte. Via dat innovatielab experimenteerde ik tijdens het schooljaar 2016-2017 met actief burgerschap in het Jan-van-Ruusbroeckollege te Laken.

In oktober 2017 lanceerde ik de website www.burgerschap.be, waar het verslag van dat project te vinden is (en veel meer).

***

Werkte ook als eindredacteur opinie bij De Standaard, schreef zelf een opiniestuk over burgerschap in De Morgen, publiceerde een reportage over Mexico op de website van MO* en postte voordien stukjes op het platform voor burgerjournalistiek DeWereldMorgen.

Onderwees Engels en filosofie in Senegal, woonde anderhalf jaar in Gemeenschapscentrum De Markten in het hart van Brussel, verzorgde daar een tijdje de communicatie (bv. rond sociaal-artistiek theatergezelschap Forsiti’A) en trainde een seizoen Les Barons de Bruxelles, een voetbalteam van dak- en thuislozen dat aantreedt in de Belgian Homeless Cup.

Pendelt momenteel tussen Brussel en Montréal.